Fasola to kolejne warzywo, które
spożywane przez nas regularnie przyczyni się do redukcji tkanki tłuszczowej, a
zatem także do wyszczuplenia naszego brzucha. Już niejednokrotnie dowiedziono
naukowo, że rośliny strączkowe, a zwłaszcza fasola korzystnie wpływają na naszą
wagę. To właśnie dzięki niej Twoja waga będzie spadać, a i obwód talii będzie
się zmniejszał.
Fasola jest niezwykle
wartościowym warzywem strączkowym, w którym znajdziemy:
- niewielkie ilości tłuszczu
- nie ma w ogóle cholesterolu
- dużo błonnika i wysokiej
jakości białka roślinne, które są znacznie lepiej przyswajane przez nasz
organizm, niż białko zwierzęce, a dieta bogata w błonnik usprawnia trawienie,
oczyszcza organizm, a także pozwala utrzymać prawidłową wagę ciała
- dzięki fasoli obniżymy ryzyko
wystąpienia u nas chorób serca oraz niektórych nowotworów
- jest to bogactwo witamin i
składników mineralnych takich, jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan,
miedź, cynk, chlor, jod, fosfor, fluor, karoteny, kwas pantotenowy, szczawiowy,
nikotynowy i cytrynowy, witamina E, K, C, B1, B2, B6, dzięki czemu fasola
wzmacnia naturalną odporność naszego organizmu, poprawia kondycję włosów oraz
korzystnie wpływa na skórę
- fasola utrzymuje prawidłowy
poziom glukozy we krwi
- fasola obniża poziom cholesterolu
LDL we krwi
- fasola korzystnie wpływa na
nerki, poprawia pracę jelit oraz pozytywnie działa na żeńskie organy rozrodcze
- nie zawiera kwasów nasyconych,
które są szkodliwe.
Fasola doskonale uzupełnia naszą
codzienna dietę w niezbędne białko, ponieważ zawiera go aż 20%.
Fasola zalecana jest przy takich
schorzeniach, jak cukrzyca czy choroby serca. Zawiera ona bowiem węglowodany
złożone i błonnik pokarmowy, które sprawiają, że ma ona niski indeks
glikemiczny oraz nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po
jej zjedzeniu.
Jeśli będziemy zjadać fasolę
regularnie i na stałe zagości ona w naszej codziennej diecie, to możemy być
pewni, że wówczas o blisko 25% zostanie obniżony poziom cholesterolu w naszej
krwi. Dzięki temu będziemy mieli doskonałą profilaktykę chorób serca i
naczyniowych dzięki tej właśnie zdrowej fasoli. Nie można także zapominać o
redukcji tkanki tłuszczowej, bo chyba najbardziej nam na tym zależy prawda?
Fasola zawiera również
flawonoidy, dzięki którym zmniejszysz ryzyko wystąpienia nowotworów z obrębu
układu pokarmowego. Flawonoidy są bowiem naturalnymi przeciwutleniaczami, które
chronią komórki naszego organizmu przed możliwymi mutacjami.
Fasola jest również polecana na
wzmożony wysiłek umysłowy – podczas nauki czy też pracy. Znajduje się w niej
dużo kwasu foliowego oraz magnezu, które to pozytywnie wpływają na prawidłowe
funkcjonowanie naszego mózgu.
Najważniejsze jest jednak to, że
fasola zawiera fasolaminę – związek, który sprawia, że zahamowane zostaje
przyswajanie skrobi z pożywienia. Wówczas nie jest ona ani rozkładana do cukrów
prostych, ani też trawiona. Dzięki fasolaminie wydalamy ją z kałem, a w ten
sposób nasz organizm otrzymuje mniej energii. Stąd właśnie zaleca się fasolę w
dietach odchudzających, a jeśli walczysz o płaski brzuch, to jest produkt,
którego nie powinno zabraknąć w Twoim codziennym jadłospisie.
Fasolę najlepiej jest pozostawić
namoczona na całą noc, dzięki czemu będzie ona przede wszystkim smaczniejsza.
Aby nie miała twardej skórki, solić ją należy pod koniec gotowania.
Cholesterol zawierają jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego pisanie o tym, że fasola go nie zawiera jest truizmem. Podobnie pisanie o tym, że fasola ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi - powtórzenie teog samego.
OdpowiedzUsuńNo i...?
OdpowiedzUsuńCo w związku z tym?
Ja nie wiedziałam, że fasola nie ma cholesterolu. A Ty jak jesteś taki mądry to po co czytasz blogi jak wszystko już wiesz?
Wydaje mi się, że autorowi chodziło o to, że fasola jest bardzo wartościowa, tak bardzo, że nawet cholesterolu nie ma! ;)
OdpowiedzUsuńPozdro!