Cynamon to zapewne jedna z najstarszych przypraw świata. Powstaje ona z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Cynamon ma niezwykły smak i aromat, dlatego chętnie używamy go w naszej kuchni, nie do końca zdając sobie sprawę z tego, jak skutecznie może on nas odchudzać.
Od dawien dawna cynamon stosowany był do celów leczniczych. Tradycyjna medycyna chińska stosuje go do leczenia wzdęć, przeziębień, nudności, a nawet biegunki czy też bólu menstruacyjnych. Cynamon również działa na nas pobudzająco dodając nam energii i wigoru. Rozgrzewa nasz organizm i w ten sposób poprawia nam krążenie.
Dobroczynne działanie cynamonu:
- Cynamon stanowi cenne źródło błonnika oraz takich minerałów, jak mangan, żelazo i wapń.
- Cynamon obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
- Cynamon reguluje poziom glukozy we krwi.
- Cynamon wspomaga leczenie infekcji drożdżami.
- Cynamon zmniejsza rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych w organizmie.
- Cynamon w połączeniu z miodem jedzony codziennie rano na czczo już po tygodniu przynosi odczuwalną ulgę w bólach stawów.
- Cynamon, a raczej jego aromat poprawia nasze funkcje poznawcze i wspomaga pamięć.
- Cynamon posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Cynamon jest naturalnym konserwantem, który zabezpiecza żywność przed rozwojem bakterii.
- Cynamon skutecznie usuwa trądzik, rozjaśnia cerę, łagodzi przebarwienia skórne.
- Cynamon ma niezastąpiony aromat i smak, który pożądany jest w wielu potrawach.
Przeprowadzone jak dotąd badania wykazały, że cynamon wykazuje właściwości lecznicze, które również mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm wspomagając utratę naszej wagi. Jeśli będziemy go stosować regularnie, to nie tylko schudniemy, ale również znacząco obniżymy ryzyko wystąpienia chorób serca. Cynamon regulując poziom glukozy we krwi zwiększa produkcję insuliny w naszym organizmie. Wychodząc zatem z założenia, że wyższy poziom glukozy we krwi sprawia, że więcej tłuszczu odkłada się w naszych tkankach, a następnie magazynuje, wiemy, że spożywając cynamon nie tylko zapobiegniemy temu procesowi, ale również schudniemy, stracimy na wadze. Cynamon również bierze udział w metabolizmie cukrów, dzięki czemu zapobiega transformacji ich do tłuszczów. Opóźniając przechodzenie pożywienia z żołądka do jelit sprawia, że dłużej czujemy się syci, a tym samym zjadamy znacznie mniej. To także przekłada się na utratę naszej wagi. Jak wskazują badania, cynamon najskuteczniej działa i wspomaga proces odchudzania brzucha i zgromadzonego tam tłuszczyku.
Cynamon można dodawać nie tylko do ciast i deserów. Smakuje on równie dobrze jako dodatek do herbaty czy też kawy. Na śniadanie może go jeść razem z płatkami i mlekiem, a nawet posypać nim tosty. W połączeniu z jabłkami, brzoskwiniami czy też ser wzmaga ich smak i podnosi aromat. Dostępne są również kapsułki cynamonowe.
Sam cynamon nie będzie na tyle skuteczny, aby wyszczuplić nasz brzuch ze zbędnego tłuszczu. Potrzebne do tego są jeszcze regularne ćwiczenia i odpowiednio zbilansowana dieta, jednakże cynamon zjadany codziennie w optymalnej ilości wspomoże naszą walkę o idealnie płaski brzuch. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z jego ilością, ponieważ zawarta w nim kumaryna w nadmiarze spowoduje uszkodzenie wątroby.
Na koniec polecę Wam cynamonowe algi, które wyszczuplają ciało
Mają one cudowny zapach świeżego cynamonu, skutecznie działają na nasze wałeczki tłuszczu redukując je, a przy tym są całkiem niedrogie.
W badaniu podzielono mężczyzn na dwie grupy – jedna przyjmowała 5 gram cynamonu, druga przyjmowała placebo. W badaniu tym mierzono następnie jak po posiłku rośnie stężenie we krwi hormonu insuliny czyli hormonu odpowiedzialnego za produkcję komórek tłuszczowych. Okazało się, że u osób przyjmujących cynamon wytwarzanie insuliny zmalało o 13 %.
OdpowiedzUsuń