Obiecałam, że stworzę alfabet odchudzania na sposobie na brzuch? Obiecałam. Więc na ruszt idzie kolejna litera w alfabecie SnB - I. I jak Indeks Glikemiczny (IG). Co to jest? Z czym się to je, o ile się je? Hehe…
IG po prostu jak to indeks indeksuje coś, kataloguje, a to coś to produkty spożywcze, które szereguje się ze względu na to jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie stężenie cukru - glukozy we krwi. Wiedza o wysokości IG jest wiedzą bardzo przydatną i potrzebną, ponieważ umożliwia kontrolowanie spożywanego jedzenia pod kątem ilości i tempa wzrostu glukozy. Dlaczego jest to tak bardzo ważne? Ponieważ gdy mamy do czynienia z sytuacją, że glukozy we krwi jest za mało to konsekwencje są takie, że nasze mięśnie tracą na sile, przez co spada motoryka i praca mózgu. Gdy sytuacja jest odwrotna, czyli poziom glukozy jest za wysoki, wówczas procesy metaboliczne, które sprzyjają tyciu stają się aktywne.
A co za tym idzie rośnie nam brzuch!
Pomocnik odchudzania – (płaski brzuch) niski wskaźnik IG
Pokarmy, które posiadają niski Indeks Glikemiczny sprzyjają odchudzaniu. Są pomocnikami w odchudzaniu, ponieważ z tak spożytego pokarmu glukoza uwalnia się stopniowo i wchłania w procesie trawienia. Stężenie glukozy we krwi nawet jeśli wzrośnie to na krótki okres czasu i wzrost ten jest powolny. Spożyte jedzenie starcza nam na dłużej, gdyż dłużej czujemy uczucie sytości, czyli w konsekwencji czasu mniej jemy. Niski indeks glikemiczny posiada wartość 55 lub mniej. Średni indeks glikemiczny ma wartość w granicach 56 – 69.
Sprzymierzeniec nadwagi – (duży brzuch) wysoki wskaźnik IG
Gdy zjemy posiłek, charakteryzujący się wysokim poziomem IG, zawierającym węglowodany, które są trawione i wchłaniane do organizmu w szybkim tempie, wówczas poziom glukozy we krwi ulega gwałtownemu wzrostowi. Jak wówczas reaguje nasz organizm? Gdy otrzymujemy tak olbrzymią dawkę cukru, nasza trzustka dostarcza insulinę w dużej ilości. Taki poziom insuliny powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi na niskim poziomie. Ponadto duża wartość insuliny hamuje procesy spalania tłuszczu i powoduje jego magazynowanie w organizmie po posiłku, czego efekty widać w postaci brzucha, boczków, fałdek. Gdy poziom cukru we krwi poprzez działanie insuliny gwałtownie spada my znów czujemy się głodni. I tak koło się zamyka. Jemy i tyjemy, tyjemy bo jemy produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Nasz organizm nie spala tłuszczu, poziom glukozy jest niestabilny czyli mamy ataki głodu i objadamy się. Wysoki indeks glikemiczny to wartość powyżej 70.
Poniżej przedstawiam tabele produktów i ich indeks glikemiczny.
Poniżej przedstawiam tabele
produktów i ich indeks glikemiczny.
Produkty o
niskim IG
Jaja
|
0
|
Kawa,
herbata
|
0
|
Majonez
(jaja, olej, musztarda)
|
0
|
Owoce
morza
|
0
|
Ryby
|
0
|
Sery
tłuste (żółty, pleśniowy itp.)
|
0
|
Śmietana
kwaśna
|
0
|
Sos
sojowy (bez cukru)
|
0
|
Tłuszcz
roślinny/zwierzęcy
|
0
|
Wino
wytrawne (czerwone, białe)
|
0
|
Wołowina
|
0
|
Ocet
|
5
|
Przyprawy
(oregano, bazylia, wanilia itp.)
|
5
|
Skorupiaki
|
5
|
Awokado
|
10
|
Agawa
(syrop)
|
15
|
Agrest
złoty
|
15
|
Brukselka
|
15
|
Cebula
|
15
|
Cukinia
|
15
|
Cykoria
|
15
|
Czarna
porzeczka
|
15
|
Fasolka
pnąca
|
15
|
Fasolka
szparagowa
|
15
|
Grzyby
|
15
|
Imbir
|
15
|
Kalafior
|
15
|
Kapusta
|
15
|
Kiełki
(fasoli mung, soi, …)
|
15
|
Kiszona
kapusta
|
15
|
Koper
|
15
|
Korniszony
(bez cukru)
|
15
|
Mączka
chleba świętojańskiego
|
15
|
Migdały
|
15
|
Ogórek
|
15
|
Oliwki
|
15
|
Orzechy
włoskie, laskowe, nerkowce, pistac
|
15
|
Orzeszki
ziemne (fistaszki)
|
15
|
Papryczki
Chili
|
15
|
Papryka
(czerwona, zielona, żółta)
|
15
|
Pesto
|
15
|
Piniola
|
15
|
Por
|
15
|
Rabarbar
|
15
|
Rzodkiew
|
15
|
Sałata
|
15
|
Seler
naciowy
|
15
|
Soja
|
15
|
Szczaw
|
15
|
Szparagi
|
15
|
Szpinak
|
15
|
Tofu
|
15
|
Zarodki
(pszenne)
|
15
|
Acerola
|
20
|
Artiszoki
|
20
|
Bakłażan
|
20
|
Czekolada
gorzka (>80% kakao)
|
20
|
Czereśnie
|
20
|
Fruktoza
|
20
|
Jogurt
sojowy
|
20
|
Kakao
(bez cukru)
|
20
|
Karczochy
|
20
|
Pędy
bambusa
|
20
|
Śmietana
sojowa
|
20
|
Sok
cytrynowy (niesłodzony)
|
20
|
Sos z
tamaryndy (bez cukru)
|
20
|
Agrest
niebieski
|
25
|
Borówki
|
25
|
|
|
Czekolada
gorzka (>70% kakao)
|
25
|
Czerwona
porzeczka
|
25
|
Fasola
mung, flagolet
|
25
|
Humus
|
25
|
Jeżyny
|
25
|
Mąka
sojowa
|
25
|
Maliny
|
25
|
Masło
migdałowe
|
25
|
Masło z
orzechów laskowych
|
25
|
Pestki z
dyni
|
25
|
Truskawki
|
25
|
Wiśnie
|
25
|
Zielona
soczewica
|
25
|
Buraki
surowe czerwone
|
30
|
Ciecierzyca
gotowana
|
30
|
Czerwona
soczewica
|
30
|
Czosnek
|
30
|
Dżem
słodzony sokiem owocowym
|
30
|
Grejpfrut
|
30
|
Gruszka
|
30
|
Makaron
chiński (sojowy lub z fasoli mung)
|
30
|
Mandarynki
|
30
|
Marakuja
|
30
|
Marchew
surowa
|
30
|
Marmolada
bez cukru
|
30
|
Migdałowe
mleko
|
30
|
Mleczko
owsiane (niegotowane)
|
30
|
Mleko
odtłuszczone w proszku
|
30
|
Mleko
sojowe
|
30
|
Morele
świeże
|
30
|
Pamelo
|
30
|
Pomidory
|
30
|
Rzepa,
brukiew (surowe)
|
30
|
Soczewica
żółta
|
30
|
Twaróg
odtłuszczony
|
30
|
Amarant
ziarno
|
35
|
Biała
fasola
|
35
|
Brzoskwinie
|
35
|
Ciecierzyca
z puszki
|
35
|
Czarna
fasola
|
35
|
Drożdże
|
35
|
Drożdże
piwne
|
35
|
Dziki
ryż
|
35
|
Fasola
biała - perłowa, borlotti, czrna, c
|
35
|
Figi
świeże
|
35
|
Granat
|
35
|
Groszek
zielony
|
35
|
Jabłka
duszone
|
35
|
Jabłka
suszone
|
35
|
Jabłko
(świeże)
|
35
|
Jogurt
odtłuszczony
|
35
|
Kukurydza
antyczna indiańska
|
35
|
Kwinoa
(komosa ryżowa)
|
35
|
Lody
słodzone fruktozą
|
35
|
Mąka z
ciecierzycy
|
35
|
Musztarda
Dijon
|
35
|
Nasiona
( siemie lniane, sezam, mak )
|
35
|
Nektarynki
|
35
|
Pigwa
|
35
|
Pomarańcze
|
35
|
Pomidory
suszone
|
35
|
Przecier
pomidorowy
|
35
|
Seler surowy
(korzeń)
|
35
|
Śliwki
|
35
|
Sok
pomidorowy
|
35
|
Sorbet
jabłkowy
|
35
|
Słonecznik
|
35
|
Wasa
|
35
|
|
Produkty o
średnim IG
Bób
niedojrzały/niegotowany
|
40
|
Chleb z
mąki pp na zaczynie lub drożdżach
|
40
|
Fasola z
puszki
|
40
|
Figi
suszone
|
40
|
Gryka
|
40
|
Kasza gryczana
|
40
|
Laktoza
|
40
|
Maca (z
mąki pp)
|
40
|
Makaron
z mąki razowej - al dente
|
40
|
Marchwiowy
sok
|
40
|
Masło
orzechowe (bez cukru)
|
40
|
Mleko
kokosowe
|
40
|
Morele
suszone
|
40
|
Otręby
(owsiane i pszenne)
|
40
|
Owies
|
40
|
Pigwa
konserwowa (bez cukru)
|
40
|
Pumpernikiel
(bez cukru, słodu i miodu)
|
40
|
Płatki
owsiane (niegotowane)
|
40
|
Śliwki
suszone
|
40
|
Spaghetti
al. dente (gotowane 5min)
|
40
|
Ananas
(świeży)
|
45
|
Banany
niedojrzałe
|
45
|
Chleb pp
stostowany
|
45
|
Chleb
żytni (z mąki pp)
|
45
|
Jęczmień
(ziarno)
|
45
|
kaszka
pszenna bulgul
|
45
|
Kokos
|
45
|
Mąka z
pszenicy egipskiej ( kamut)
|
45
|
|
|
Makaron
: typ Capellini
|
45
|
Płatki
śniadaniowe pełne
|
45
|
Ryż
basmati brązowy
|
45
|
Sok
grejpfrutowy (niesłodzony)
|
45
|
Sok
pomarańczowy (świeży, niesłodzony)
|
45
|
Tosty z
chleba z mąki pełnej
|
45
|
Winogrono
(zielone i czerwone)
|
45
|
Zielony
groszek z puszki (bez cukru)
|
45
|
Żurawina
|
45
|
Bataty -
słodkie kartofle
|
50
|
Chayote
- dyniowaty
|
50
|
Chleb
orkiszowy
|
50
|
Ciasto z
mąki pp (bez cukru)
|
50
|
Couscous
( pełne ziarno)
|
50
|
Jabłkowy
sok (niesłodzony)
|
50
|
Kiwi
|
50
|
Makaron
z pszenicy durum
|
50
|
Mango
|
50
|
Muesli
(niesłodzone)
|
50
|
Owoce
lichee
|
50
|
Persymona,
kaki
|
50
|
Ryż
basmati
|
50
|
Ryż
brązowy
|
50
|
Sok
ananasowy (świerzy , niesłodzony )
|
50
|
Sok
ananasowy (świeży, niesłodzony)
|
50
|
Sok
jabłkowy (niesłodzony)
|
50
|
Sok
żurawinowy ( niesłodzony)
|
50
|
Surimi (
paluszki krabowe)
|
50
|
|
Produkty o
wysokim IG
Brzoskwinie
z puszki
|
55
|
Czerwony
ryż
|
55
|
Ketchup
|
55
|
Maniok
|
55
|
Musztarda
(z cukrem)
|
55
|
Nutella®
|
55
|
Papaja
|
55
|
Sok
winogronowy (niesłodzony)
|
55
|
Sok z
mango (niesłodzony)
|
55
|
Spaghetti
(ugotowane na miękko)
|
55
|
Sushi
|
55
|
Banany
dojrzałe
|
60
|
Jęczmień
dmuchany
|
60
|
Kakao
słodzone/czekolada (ekspresowe)
|
60
|
Kasza
manna
|
60
|
Kasztan
|
60
|
Lazania
(makaron z pszenicy durum)
|
60
|
Lody
słodzone cukrem
|
60
|
Majonez
z cukrem
|
60
|
Melon
|
60
|
Miód
|
60
|
Mleko
tłuste
|
60
|
Morele z
puszki
|
60
|
Owsianka
|
60
|
Pizza
|
60
|
Ryż
aromatyzowany (jaśminowy…)
|
60
|
Ryż
długoziarnisty
|
60
|
Ananas z
puszki
|
65
|
Buraki
gotowane
|
65
|
Chleb
"razowy" (z białej mąki)
|
65
|
Chleb
pełnoziarnisty
|
65
|
Chleb
żytni z białej mąki
|
65
|
Dżem z
cukrem
|
65
|
Kukurydza
|
65
|
Kuskus
|
65
|
Mąka
kasztanowa
|
65
|
Mars®,
Snikers®, Nuts®, itp..
|
65
|
Muesli
(z cukrem, miodem itp.)
|
65
|
Pigwa
konserwowa (z cukrem)
|
65
|
Rodzynki
|
65
|
Syrop
klonowy
|
65
|
Tamarynda
(słodzona)
|
65
|
Ziemniaki
w mundurkach
|
65
|
Amarantus
dmuchany
|
70
|
Bagietka
|
70
|
Biały
ryż
|
70
|
|
|
Biszkopt
|
70
|
Brązowy
cukier
|
70
|
Bułki
|
70
|
Chipsy
|
70
|
Chleb
ryżowy
|
70
|
Cukier
|
70
|
Daktyle
suszone
|
70
|
Kasza
jęczmienna
|
70
|
Kleik
|
70
|
Maca (z
białej mąki)
|
70
|
Mąka
kukurydziana
|
70
|
Makaron
z białej mąki
|
70
|
Melasa
|
70
|
Napoje
(słodzone)
|
70
|
Polenta
|
70
|
Proso
|
70
|
Ravioli
|
70
|
Risotto
|
70
|
Rogalik
|
70
|
Sucharki
|
70
|
Tacos
|
70
|
Ziemniaki
gotowane
|
70
|
Arbuz
|
75
|
Dynia
|
75
|
Kabaczek
|
75
|
Bób
gotowany
|
80
|
Marchew
gotowana
|
80
|
Puree
|
80
|
Biała
mąka
|
85
|
Mleko
ryżowe
|
85
|
Pasternak
|
85
|
Prażona
kukurydza
|
85
|
Płatki
kukurydziane
|
85
|
Ryż
dmuchany
|
85
|
Ryż
paraboliczny
|
85
|
Rzepa,
brukiew (gotowane)
|
85
|
Seler
gotowany (korzeń)
|
85
|
Tapioka
|
85
|
Chleb z
białej mąki
|
90
|
Mąka
ziemniaczana
|
90
|
Mąka
ryżowa
|
95
|
Ziemniaki
pieczone
|
95
|
Ziemniaki
zasmażane
|
95
|
Glukoza
|
100
|
Skrobia
modyfikowana
|
100
|
Piwo -
maltoza
|
110
|
|
Tabela źródło: http://dietamm.com/indeks-glikemiczny#tabela-niski-indeks-glikemiczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)