1. Migdały
Te pyszne orzechy zawierają
mnóstwo błonnika, białka oraz witaminy E. Migdały są doskonałym
przeciwutleniaczem i źródłem magnezu. Naukowcy odkryli także, że migdały mają
zdolność do blokowania kalorii. Skład migdałów sprawia, że nasze komórki zostają
wzmocnione i wchłaniają mniej tłuszczu niż podczas zwykłego posiłku.
2. Jajka
Jajka są najlepszym źródłem
białka. Jajka są przez nasz organizm wykorzystywane do budowania masy
mięśniowej – jak twierdzą naukowcy. Chociaż niektórzy uważają, że zawierają
dużo cholesterolu, to tak naprawdę jeśli będziemy je odpowiednio dawkować, to
nie grozi nam nic złego ze strony jajek. Spróbuj zjeść na śniadanie jajko, a
zobaczysz, ż będziesz długo syta.
3. Soja
Soja jest doskonałym źródłem
antyoksydantów, błonnika i białka. Soję możemy spożywać w różnych postaciach, w
postaci nasion, kotletów sojowych, kostki sojowej, napojów sojowych. Czytałam
niedawno w magazynie o fitnessie, że przeprowadzono badania napojów z dodatkiem
soi. Wyniki były naprawdę zaskakujące. Osoby, które piły regularnie napoje na
bazie soi, chudły więcej niż osoby spożywające zwykłe mleko.
4. Jabłka
W 2003 roku w naukowym
czasopiśmie Nutrition zostały opublikowane wyniki badań, z których wynikało, że
osoby które jedzą regularnie (znaczy codziennie) jabłka, były w stanie bez
dodatkowych ćwiczeń zrzucić więcej kilogramów, niż te osoby, które odchudzały
się będąc na diecie i jedząc produkty fit.
Zjedzenie jabłka i popicie go
szklanką wody działa przeczyszczająco, ale także wymiata z organizmu toksyny.
Jabłka zawierają mnóstwo błonnika i wody, dzięki czemu łagodzą uczucie głodu i są
w stanie nasycić nas na długo.
5. Jagody
Jagody- doskonałe źródło
przeciwutleniaczy, chronią od toksyn, chorób przewlekłych, dodają odporności i
pozytywnie wpływają na wzrok. Jeśli do tej pory nie słyszałaś o jagodach goji
to koniecznie o tym poczytaj! W Internecie jest pełno informacji o tym, bo
jagody goji wspomagają w leczeniu raka i niszczą nowo powstałe komórki
nowotworowe.
6. Szpinak
1 Szklanka szpinaku zawiera tylko
40 kalorii. Szpinak jest zdrowy, zawiera dużo wapnia i błonnika. Koktajle z
dodatkiem szpinaku bardzo ładnie pobudzają do pracy jelita, sprawiają, że znika
uczucie głodu i są zalecane podczas treningów i diety osobom odchudzającym się.
7. Jogurt
Jogurt jest źródłem wapnia. Wapń
natomiast jest niezbędnym budulcem kości i zębów. Raport z magazynu International
Journal of Obesity, który niedawno został opublikowany przedstawił zaskakujące
wyniki. Badania wykazały, że osoby, które jedzą regularnie jogurt, traciły
kilogramy i to właśnie najwięcej z brzucha! To wszystko dzięki bakteriom
probiotycznym, które działają jak miotełka i czyszczą nam układ trawienny i jelita.
Jedzenie jogurtu likwiduje wzdęcia, zaparcia i gazy.
8. Wegańska zupa
Wiecie dlaczego zupy są takiezdrowe? Bo zawierają wodę, a zupy gotowane na niskotłuszczowym bulionie,
zawierające różne warzywa są bombą witaminową. Zupy łatwo się trawią, witaminy
łatwo mogą przenikać do komórek i możemy zjeść jej dużo, a nie napchamy się
pustymi kaloriami. Dlatego pamiętaj-będąc na diecie jedz zupy wegańskie!
9. Łosoś
Łosoś to jedna z ryb zalecanych
na diecie odchudzającej. Dlaczego? Bo jest cennym źródłem omega-3. Omega-3 to
kwasy, tzw. zdrowe tłuszcze, które dodają nam odporności, regulują metabolizm i
poprawiają samopoczucie. Badania wykazują, że osoby z nadwagą, które regularnie
spożywały produkty zawierające kwasy omega-3, łatwiej pozbywały się zbędnych
kilogramów, szybciej nabierały odporności, a ich poziom cukru we krwi
ustabilizował się.
10. Quinoa
Źródło: WIKIPEDIA |
Quinoa, to komosa ryżowa. Takie
malutkie ziarenka, które zawierają mnóstwo błonnika i białka. Komosę ryżową
można traktować jak kus-kusa, czyli jako dodatek do sałatek, dań obiadowych
(zamiast ziemniaków czy ryżu). Komosa staje się ostatnio coraz popularniejsza,
bo jest niesamowicie zdrowa, niskokaloryczna i naprawdę smaczna. Nie kupimy jej
w zwykłym sklepie, tylko w sklepie ze zdrową żywnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)