Czy wiesz, że jeśli chcesz zrzucić brzuch i boczki bardzo ważna jest dieta? Badania naukowe wykazują, że 80% sukcesu w odchudzaniu to prawidłowe odżywianie, a tylko 20% to ćwiczenia i wysiłek fizyczny?
Każdy kto chce zrzucić brzuch powinien zmienić nawyki żywieniowe i to bezdyskusyjnie! Jak przyrządzać dania, by były dietetyczne i smaczne? od czego zacząć? Trudno się przestawić tak z dnia na dzień od razu na inną dietę niż ta, którą stosowaliśmy całe życie, prawda? Dlatego proponuję rozpoczęcie metodą małych kroczków. Na początek zmień jadłospis na kolację, później pomyśl, co dietetycznego możesz zjeść na obiad, a po jakimś czasie już sam będziesz wiedział i wręcz "odruchowo" przygotowywał pyszne i zarazem dietetyczne dania. Oto moje podpowiedzi, przepisy na przykładowe dietetyczne jedzonko.
Sałatka z fetą
Pomidor
Papryka
Cebula
Sałata
Ogórek
Oliwki czarne i zielone
Sos francuski (winegret)
Jak się robi sałatkę z fetą chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć. Dlaczego jest zdrowa? Bo zawiera świeże warzywa – źródło błonnika, które sprawiają, że dłużej czujesz się syta, że nie chce ci się dojadać między posiłkami. Błonnik to świetna „miotełka”, wymiata z organizmu toksyny i stymuluje procesy trawienne.
Sałatka z fetą jest doskonałą przekąską, najlepiej pasuje na podwieczorek bądź kolację. Dodatkowo musisz wiedzieć, że Japońscy naukowcy odkryli niedawno, że sos winegret pomaga schudnąć. W sosie znajduje się kwas octowy, sprzymierzeniec walki z tkanką tłuszczową. Badania wykonywane na myszach potwierdziły, że te osobniki, którym podawano kwas octowy w mniejszym stopniu odkładały tkankę tłuszczową. Tłuszcz ulega rozkładowi na skutek działanie kwasu octowego, który uaktywnia działanie białek. Białka te odpowiadają za regulację masy ciała.
Grillowana pierś z kurczaka
Grillowana pierś z kurczaka. Pierś umyć, osuszyć, obsypać
przyprawami i włożyć na min. godzinę do lodówki. Pierś najlepiej smażyć bez
tłuszczu na patelni grillowej lub na grillu, w ostateczności możesz upiec ją w
piekarniku. Grillowana pierś kurczaka (50 g.), bez skóry oczywiście zawiera 49.5
kalorii, 10.8 g białka, 0.7 g tłuszczu i nie zawiera w ogóle węglowodanów, co
powinno cieszyć, bo przecież węglowodany to sprzymierzeńcy tkanki tłuszczowej. Pierś
z kurczaka najlepiej smakuje z ziemniakami lub frytkami, ale jeśli chcesz
wykorzystać to, że jest pożywna i jednocześnie niskokaloryczna, zjedz ją z
sałatką.
Warzywa pieczone
Nie ma co ukrywać, że najzdrowsze są warzywa surowe. Jednak nasz żołądek może być nieco znudzony jedzeniem wszystkiego na zimno. Na obiad przydałaby się zatem jakaś przyjemna odmiana. Polecam mieszanki warzywne lub surowe warzywa, które najpierw gotujemy na parze, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy kilka minut. Moja ulubiona mieszanka warzywna to: marchewka, groszek i fasolka szparagowa. Dla lepszego efektu i smaku nie zaszkodzi jeśli posypiemy warzywa ulubionymi przyprawami i położymy kilka plasterków sera. Ser co prawda nie jest niskokalorycznym składnikiem, ale kilka kalorii więcej nie sprawią, że od razu urośnie ci brzuch. Przecież nie będziesz się objadać codziennie takim daniem!
Moje dwie ostatnie propozycje mogą nie każdemu posmakować, jednak ja zachęcam do jedzenia zarówno surowych ryb jak i owoców morza. Dlaczego? zaraz Wam o tym napiszę, najpierw popatrzcie na te pyszności na talerzu!
Sushi
Sushi to potrawa znana w Japonii od wielu wieków. Wiecie, że
dla Japończyków sushi to tak jakby swego rodzaju fast-food? Tyle, że o wiele
bardziej dietetyczny niż ten „hłamerykański”. Sushi nie jest może najlżejszą
potrawą, nie jest również super niskokaloryczne, ale za to – uważam bardzo
zdrowe! W sushi znajdują się różnego rodzaju surowe ryby, paluszki krabowe,
kawior oraz warzywa i pasty. Co przemawia za tym by jeść sushi? Sushi jest
niezwykle sycące, choć na pozór niewielkie to po zjedzeniu kilku krążków szybko
okazuje się, że jesteś najedzona i to na długo. Poza tym w sushi znajdują się
warzywa – znowu: źródło błonnika i witamin, ryby – źródło kwasów omega-3, które
jak wiadomo są sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Niektórzy twierdzą, że sushi
wcale nie jest takie zdrowe, że zawiera kaloryczne dodatki takie jak majonez,
sód zawarty w sosie sojowym, bakterie… Ale czy jadasz sushi codziennie? Jeśli
zjesz raz na jakiś czas taką (w sumie dość drogą) przystawkę, to naprawdę chyba
nic wielkiego się nie stanie!
Krewetki czosnkowe
No i moje ulubione danie! Krewetki tygrysie z papryką i czosnkiem. Krewetki są świetnym źródłem wysokowartościowego białka i
witamin z grupy B. Te składniki wspomagają rozkład węglowodanów, kwasów
tłuszczowych i aminokwasów. Mało tego! Jedzenie krewetek działa oczyszczająco
na nasz organizm. Krewetki hamują działanie toksyczne niektórych leków i
wspomagają regulację poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym krewetki zawierają
mało kalorii. W 100 g. tych pysznych skorupiaków znajduje się zaledwie 105
kalorii, 20 gramów białka i tylko 2 gramy tłuszczu. Jedz więc krewetki na
zdrowie!
Jak je przyrządzić? Krewetki przygotowuje się bardzo szybko,
nie można ich za długo ani smażyć ani gotować bo zrobią się gumowate. Na patelni
roztop łyżkę masła i wrzuć pokrojony czosnek, poczekaj aż się zrumieni. Po
chwili dorzuć pokrojoną czerwoną paprykę, a na koniec krewetki. Krewetki powinny się smażyć około 6 minut, by
były dobre w smaku i jednocześnie nie straciły swoich cennych właściwości.
Znasz już moje ulubione dania, które mogą być jednym ze sposobów na brzuch. A jakie są twoje? Co jesz by mieć piękną sylwetkę i płaski brzuszek?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)