Czy fasola redukuje tkankę tłuszczową?

Redukcja tkanki tłuszczowej zwykle kojarzy nam się z ogromnym wysiłkiem fizycznym, ćwiczeniami, dietą i generalnie poświęceniem. Czy to prawda? PRAWDA! Jest jednak jeszcze coś co powinnaś wiedzieć o redukcji tkanki tłuszczowej. Fasola wpływa na odchudzanie, redukcję cellulitu i co za tym idzie na gubienie kilogramów. Dasz wiarę!? Mi się wcześniej fasola kojarzyła jedynie z przykrymi gazami wędrującymi po moich jelitach, powodującymi wzdęcia i bóle brzucha. Nie jadłam jej zbyt często, bo wydawało mi się, że oprócz tego, że pęczy nie potrafi nic innego! O w jak wielkim błędzie byłam! Przeczytajcie artykuł do końca, a dowiecie się ile dobrego może fasola.


Fasola to kolejne warzywo, które spożywane przez nas regularnie przyczyni się do redukcji tkanki tłuszczowej, a zatem także do wyszczuplenia naszego brzucha. Już niejednokrotnie dowiedziono naukowo, że rośliny strączkowe, a zwłaszcza fasola korzystnie wpływają na naszą wagę. To właśnie dzięki niej Twoja waga będzie spadać, a i obwód talii będzie się zmniejszał.

Fasola jest niezwykle wartościowym warzywem strączkowym, w którym znajdziemy:

- niewielkie ilości tłuszczu
- nie ma w ogóle cholesterolu
- dużo błonnika i wysokiej jakości białka roślinne, które są znacznie lepiej przyswajane przez nasz organizm, niż białko zwierzęce, a dieta bogata w błonnik usprawnia trawienie, oczyszcza organizm, a także pozwala utrzymać prawidłową wagę ciała
- dzięki fasoli obniżymy ryzyko wystąpienia u nas chorób serca oraz niektórych nowotworów
- jest to bogactwo witamin i składników mineralnych takich, jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, chlor, jod, fosfor, fluor, karoteny, kwas pantotenowy, szczawiowy, nikotynowy i cytrynowy, witamina E, K, C, B1, B2, B6, dzięki czemu fasola wzmacnia naturalną odporność naszego organizmu, poprawia kondycję włosów oraz korzystnie wpływa na skórę
- fasola utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi
- fasola obniża poziom cholesterolu LDL we krwi
- fasola korzystnie wpływa na nerki, poprawia pracę jelit oraz pozytywnie działa na żeńskie organy rozrodcze
- nie zawiera kwasów nasyconych, które są szkodliwe.

Fasola doskonale uzupełnia naszą codzienna dietę w niezbędne białko, ponieważ zawiera go aż 20%.
Fasola zalecana jest przy takich schorzeniach, jak cukrzyca czy choroby serca. Zawiera ona bowiem węglowodany złożone i błonnik pokarmowy, które sprawiają, że ma ona niski indeks glikemiczny oraz nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po jej zjedzeniu.
Jeśli będziemy zjadać fasolę regularnie i na stałe zagości ona w naszej codziennej diecie, to możemy być pewni, że wówczas o blisko 25% zostanie obniżony poziom cholesterolu w naszej krwi. Dzięki temu będziemy mieli doskonałą profilaktykę chorób serca i naczyniowych dzięki tej właśnie zdrowej fasoli. Nie można także zapominać o redukcji tkanki tłuszczowej, bo chyba najbardziej nam na tym zależy prawda?
Fasola zawiera również flawonoidy, dzięki którym zmniejszysz ryzyko wystąpienia nowotworów z obrębu układu pokarmowego. Flawonoidy są bowiem naturalnymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki naszego organizmu przed możliwymi mutacjami.
Fasola jest również polecana na wzmożony wysiłek umysłowy – podczas nauki czy też pracy. Znajduje się w niej dużo kwasu foliowego oraz magnezu, które to pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.
Najważniejsze jest jednak to, że fasola zawiera fasolaminę – związek, który sprawia, że zahamowane zostaje przyswajanie skrobi z pożywienia. Wówczas nie jest ona ani rozkładana do cukrów prostych, ani też trawiona. Dzięki fasolaminie wydalamy ją z kałem, a w ten sposób nasz organizm otrzymuje mniej energii. Stąd właśnie zaleca się fasolę w dietach odchudzających, a jeśli walczysz o płaski brzuch, to jest produkt, którego nie powinno zabraknąć w Twoim codziennym jadłospisie.

Co robić, by nie mieć wzdęć po fasoli?


Namocz fasolę w gorącej wodzie i zostaw tak na kilka godzin. Następnie odcedź ją, włóż do zimnej wody, szybko doprowadź do wrzenia, znowu odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj na dużym ogniu do miękkości.

Pamiętaj by nie moczyć fasoli dłużej niż 12 godzin, bo zachodzą w niej procesy fermentacyjne. Zbyt długie moczenie fasoli przyczynia się także do utraty sporej ilości witamin i składników mineralnych jakie się w niej znajdują, więc optymalnie będzie jeśli fasola w wodzie będzie około 2-3 godzin.

2 komentarze :

  1. Świetnie napisany artykuł :) no i nie napisałaś, że fasola daje nam mniej energii niż potrzebujemy na jej strawienie, na co drugim "eksperckim" blogu można przeczytać takie kwiatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzam Twoją czujność! BRAWO! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Sposób na Brzuch © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka