Dziś powiem wam dlaczego warto jeść paprykę. Nie wiem jak wy, ja uwielbiam to warzywko, a od kiedy dowiedziałam się, że papryka redukuje tkankę tłuszczową zjadam codziennie przynajmniej jedną.
Papryka to kolorowe warzywo, które:
- odmładza
- poprawia stan skóry, paznokci i włosów
- poprawia nastrój
- redukuje tkankę tłuszczową
- reguluje ciśnienie krwi
- wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn
- poprawia wzrok
- zmniejsza apetyt
Papryka zawiera dużo witaminy C, ale nie tylko. W papryce znajdują się także:
- witaminy z grypy B
- wapń
- potas
- żelazo
- magnez
Papryka występuje w 3 rodzajach, które różnią się kolorem skórki.
Papryka czerwona - dobrze wpływa na wzrok i skórę, dostarcza beta-karotenu, zawiera sporo witaminy C. Czerwona papryka jest wskazana szczególnie dla osób z kruchymi naczynkami, bo zawiera dużo rutyny.
Papryka żółta - zawiera witaminę E, dużo luteiny i zeaksantyny, polecana szczególnie osobom mającym słaby wzrok, dzięki tej papryce może wam się poprawić widzenie!
Papryka zielona - obfituje w kwas foliowy i witaminę E, może zielona papryka wygląda najmniej smakowicie na tle swoich kolorowych koleżanek, ale uwierzcie mi, że jedząc ją regularnie poprawi się wasz wygląd i nabierzecie więcej seksapilu
Wiecie, że papryka nazywana jest bombą witaminową?! Chyba to nikogo nie dziwi - skoro dobrnęliście do tego miejsca w moim artykule, to samo widzicie, że warto jeść paprykę!
A teraz podam wam 10 powodów, dla których warto jeść paprykę codziennie:
1. Poprawia stan skóry dzięki zawartości witaminy A i E
2. Poprawia stan włosów i paznokci
3. Redukuje tkankę tłuszczową - w papryce znajduje się kapsaicyna, która odpowiedzialna jest za potęgowanie w naszym organizmie wydatku energetycznego dzięki czemu spalamy więcej tłuszczyku niż nam się wydaje
4. Zawiera sporo błonnika i witamin dlatego reguluje metabolizm i jest bardzo wskazana na diecie
5. Zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona i inne choroby neurodegeneracyjne
6. Utrzymuje układ krążenia w dobrej kondycji, pomaga regulować poziom poszczególnych lipoprotein we krwi
7. Zmniejsza ryzyko zachorowania raka piersi
8. Zmniejsza kruchość naczyń i ogranicza ryzyko zachorowania na choroby naczyniowe
9. Zalecana szczególnie osobom ze słabym wzrokiem, bo potrafi znacznie wspomagać ten narząd lepiej niż
10. Jest pyyyszna! :)
No cóż ten ostatni powód, może nie wyda wam się wystarczający, aczkolwiek do mnie przemawia :)
No i jak wam się wydaje po tym co przeczytaliście - warto jeść paprykę? Będziecie jeść paprykę? A może już dawno gości na waszych talerzach jako wspomagacz odchudzania? :)
zdecydowanie warto :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za ciekawe informacje...
OdpowiedzUsuń